Castelló, terra de vins

Castelló, terra de vins

La llarga tradició de cultiu de la vinya en aquesta província afona les seues arrels en la història i els seus cellers ofereixen caldos de gran qualitat, els quals valen la pena conéixer i degustar.

Característiques de Castelló, terra vinícola

Castelló és una província amb una ubicació geogràfica d’excepció. Per a començar, es troba als peus del Mediterrani, mar de gran importància per a la nostra història. A més, entre les seues muntanyes s’han format fèrtils valls que, a l’empara d’aquestes, ofereixen unes condicions climàtiques excepcionals per a tota mena de cultius.

La vinya, com no podia ser d’una altra manera, és dels cultius més importants i ho porta sent des de fa milers d’anys. L’orientació de les vinyes, la humitat i les hores de sol són altres factors que contribueixen a donar el cos i la suavitat que caracteritzen als vins que els diferents cellers produeixen amb summa cura.

El clima és benigne, ja que els hiverns i els estius són suaus, encara que a l’interior de la província el fred s’accentua i la neu es deixa veure durant el període hivernal. Si t’agraden les temperatures temperades Castelló t’encantarà, ja que hi ha uns 17 °C de mitjana al llarg de l’any. Al costat d’això, les precipitacions abunden durant la tardor i la primavera.

Origen del cultiu del vi a Castelló

La vinya és originària de terres tan llunyanes com les de l’actual Turquia. Va començar a cultivar-se fa uns 6000 anys, durant el Neolític, període en el qual els éssers humans s’assenten, desenvolupen l’agricultura i la ramaderia. No obstant això, l’arribada d’aquest cultiu a l’occident del Mediterrani es deixarà esperar uns quants mil·lennis.

Malgrat l’existència de cultures ben consolidades en sòl ibèric, van ser els fenicis primer i després els grecs els qui van portar el vi. Els primers eren un poble de comerciants, els quals estaven interessats a crear factories comercials en les quals oferir productes elaborats per matèries primeres. Els grecs, no obstant això, van dur a terme una vasta colonització al llarg de la costa mediterrània.

Has de saber que no sols s’interessaven pel comerç, sinó que portaven tota la seua cultura amb ells i el vi formava part important d’aquesta. Segles després, al costat de la conquesta romana i la fundació del seu imperi els diferents territoris d’Hispània van produir grans vins que es van distribuir per tot el territori imperial.

Una vegada l’Imperi desapareix, els nobles i monjos medievals continuen amb el cultiu de la vinya i arribem fins al present, un moment en el qual el vi de Castelló es distingeix amb una Indicació Geogràfica (*IGP) Protegida.

Un llegat atemporal

Els vins de Castelló afonen les arrels de les seues vinyes en el temps i d’elles sorgeixen els caldos únics i variats dels cellers *IGP Castelló, tots elaborats amb mètodes tradicionals i buscant sempre la màxima qualitat. Prova’ls!